1.Du börjar inte i duschen

Nej, inget schampo eller balsam kan göra ditt hår rakt – oavsett hur mycket de lovar det på förpackningen. Däremot kan hårprodukter som är märkta med ”smoothing” hjälpa ens hår med bomba det med fukt, vilken är bra inför att man ska utsätta det för en varm plattång. Hår som är torrt och frissigt redan innan du börjat platta det kommer inte hålla sig platt heller. ”Borsta igenom håret med en paddelborste när du har balsam i, sen sköljer du håret försiktigt. När du gått ut ur duschen ska du inte torka håret massor med en handduk, det kommer framhäva de naturliga lockarna. Klappa istället försiktigt nedåt.

 

2 Du använder din hårtork fel

”Hårtorken är den som egentligen skadar håret mest. Så där i ligger hela skillnaden för om du får ett slätt resultat”, säger Tim Rogers som är creative director för hårvårdsmärket Living Proof.

Om du använder en hårtork föreslår Potempa att man torkar håret tills att det är 80 procent torrt (om du kan och hinner, så kan de sista 20 procenten få lufttorka), och att man hela tiden ska hålla munstycket på hårtorken nedåt – annars blir håret frissigt.

3.Du har för hög temperatur

”Inställningen för 230 grader var från början skapad specifikt för professionella keratinbehandlingar i salonger. Den var inte till för vanliga konsumenter. Men nu kan alla använda den temperaturen, vilket snabbar på processen hemma”, säger Rogers. Grövre och tjockare hår behöver högre temperaturer, men på fint hår samt skadat eller färgbehandlat hår ska man stanna mellan 150-175 grader.

4.Din plattång är gammal

Även om du följer alla steg ovan kan allt ändå förstöras genom att du har en gammal och dåligt plattång. Även vilket material din plattång har kan påverka. ”Keramiska plattor är mjukare mot håret, men det passar egentligen bara de som har fint till normalt hår. Om du har lockigt hår ska du leta efter en plattång med titaniumplattor”, säger Potempa